Usuwa zabrudzenia organiczne i mineralne
Zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów, pleśni
Chroni maszyny i urządzenia przed korozją i zużyciem
Wpływa na zdrowie zwierząt i jakość plonów
Zastosowanie: ciągniki, kombajny, siewniki, przyczepy, zbiorniki
Rodzaje:
Zasadowe odtłuszczacze – usuwają oleje, smary, błoto
Piany aktywne – do mycia karoserii i silników
Płyny do myjek ciśnieniowych – koncentraty pianowe lub neutralne
Zastosowanie: chlewnie, obory, kurniki, stajnie
Rodzaje:
Preparaty alkaliczne – do usuwania odchodów i tłuszczów
Preparaty kwaśne – rozpuszczają osady mineralne (np. kamień moczowy)
Środki dezynfekujące – eliminują bakterie, wirusy i grzyby (np. glutaraldehyd, czwartorzędowe sole amonowe)
Zastosowanie: dojarki, zbiorniki na mleko, rurociągi, schładzalniki
Rodzaje:
Środki CIP (Clean-in-Place) – do czyszczenia instalacji bez demontażu
Środki kwaśne i zasadowe na przemian – by usuwać resztki mleka i osady kamienia mlecznego
Środki dezynfekujące – bezpieczne dla kontaktu z żywnością
Zastosowanie: usuwanie glonów, mchu, kurzu, resztek roślinnych
Rodzaje:
Neutralne środki myjące – nie uszkadzają struktury folii
Preparaty odkażające – chronią przed chorobami roślin
Zastosowanie: narzędzia, donice, stoły do rozsady, wózki
Rodzaje:
Ekologiczne środki – np. na bazie mydła potasowego lub alkoholu
Preparaty dezynfekujące – do eliminacji patogenów z narzędzi
Stosuj rotację środków kwaśnych i zasadowych dla lepszego efektu.
Regularne czyszczenie zmniejsza ryzyko chorób zwierząt i roślin.
Zawsze przestrzegaj dawek i stężeń podanych przez producenta.
Zabezpieczaj środki chemiczne przed dziećmi i zwierzętami.